Arbetstrivsel och God hälsa för taxiförare

 

20170208_111742

Det finns 7000 taxiföretag i Sverige, omkring 23 000 taxiförare och 16 000 taxibilar.

Vi som arbetar som taxiförare upplever vanligtvis arbetet som fritt och trevligt. Vi möter ständigt nya trevliga människor som är vänliga och positiva. De berättar om sina saker och har ibland många frågor kring arbetet som taxiförare. De uppskattar våra tjänster och ger oss beröm. Samtidigt med de positiva arbetsmiljöfaktorerna finns också negativa, till exempel stillasittande, dåliga kostvanor, stress och långa arbetsdagar. Inte ovanligt att förare med provisionsanställning arbetar 12 timmar sex dagar i veckan. Någon gång ibland möter vi också sura, stressade eller alkoholpåverkade personer som är otrevliga mot oss. Risken att utsättas för hot och våld är alltid närvarande i taxiyrket. Detta är vår arbetsmiljö.

Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för taxiförarens arbetsmiljö. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsmiljön löpande undersökas så att risker för ohälsa och olycksfall i arbetet kan upptäckas. Risker som förekommer ska åtgärdas. Taxiförarens skyldighet är att hjälpa till i arbetet för en god arbetsmiljö och ska följa de arbetsmiljöregler och den trafiksäkerhetspolicy som arbetsgivaren har upprättat. Taxiföraren ska också meddela arbetsgivaren om hen upptäcker risker och brister i arbetet.

Det finns ett gemensamt intresse från såväl taxiföretag som taxiförare att skapa goda arbetsförhållanden med hög arbetstrivsel och god hälsa. Den här webbplatsen riktar sig till såväl taxiföretagets arbetsgivare som till den anställde taxiföraren. Min förhoppning är att webbplatsen ska komma till nytta i arbetet för goda arbetsförhållanden för taxiförare.

Lycka till!

Krister Skoglund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s